Nuohouksesta ja sisäilmasta
Saneeraustöiden valmistuttua porraskäytävän asunnoissa poistoilman hormit nuohotaan. F-portaassa nuohous on juuri suoritettu. Nuohous parantaa hormien toimivuutta ts. vetoa, mutta se ei yksin riitä parantamaan ilman kiertoa asunnossa. Raikasta ilmaa on tultava kaikkiin asuntoihin, jotta porraskäytävän yhteinen ilmanvaihto toimii niin kuin pitää. Siksi nyt on hyvä aika tarkistaa, että oman asunnon tuloilmaventtiilit ovat toiminnassa.
Alkuperäiset tuloilmaventtiilit ovat metallisia, ketjulla auki vedettäviä luukkuja, jonka takaa paljastuu pieni kanava ulkomaailmaan. Luukut on voitu aikojen saatossa esimerkiksi tapetoida yli tai kanavat tukkia vetoisuuden vähentämiseksi. Joissain asunnoissa luukkuja on myös ”modernisoitu” asentamalla nykyaikaiset, pyöreät venttiilit.
Jos kanavat eivät ole käytössä, asuntoon ei tule lainkaan raitista ilmaa ikkunoiden ollessa kiinni. Ja kun raikasta ilmaa ei ole ”työntymässä” kohti poistohormia, ilman virta järjestelmässä voi kääntyä, ja tuoda poistoilmaa naapureiden asunnoista omaan kotiin sisälle. Sen mukana kulkevat ruuan ja tupakan käryt. Käänteisen ongelman tuottavat hormiin kiinnitetyt liesituulettimet (joiden yhteys hormiin remontin yhteydessä tosin katkaistaan). Niiden puhallusvoima on nimittäin niin suuri, että se pölläyttää poistoilmat naapureiden asuntoihin täysin huolimatta siitä, kuinka hyvä raikasilman saanti niissä on.
Talojemme rakentamisen aikaan arkkitehtuurissa vaikutti funktionalismin tyylisuunta. Käytännöllisyyden suunnitteluun liittyi myös ajatus kotien terveellisyydestä. Siksi asunnoissa on useita tuloilmakanavia – jos et näe niitä, kaiva ne esille. Esimerkiksi keskirappujen 52-neliöisissä kolmioissa on luukut kummassakin makuuhuoneessa (n. 40 cm katonrajan alapuolella), ilmakanava keittiössä (hiukan matalammalla - mahdollisesti viileää komeroa varten?) sekä olohuoneessa kapea ”karmiventtiili” ikkunalaudan alla. 1940-luvulla sisäilman laatua eivät rasittaneet esimerkiksi tiskikoneen höyryt tai lasertulostimien katkut, ja pyykkiäkin kuivattiin enemmän muualla, kuin asuinhuoneissa. Nämä nykyajan ilmiöt vaativat vanhalta ilmanvaihtojärjestelmältämme paljon, ja siksi siitä tulee huolehtia hyvin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti