perjantai 13. huhtikuuta 2007

LINJASANEERAUKSEN UKK

eli usein kysytyt kysymykset putkiremontista Untamontie 9:ssä
Isännöitsijä Eija Anttila vastasi, ja Marjukka Weide kirjasi muistiin.

Kauanko remontti kestää?
Remontti kestää yhdessä asunnossa 2–5 kuukautta. Suureen vaihteluväliin on monta syytä. Tärkein niistä on, että osassa asunnoista kulkee kaksi putkilinjaa, osassa vain yksi. Yhden linjan asunnoissa työ on luonnollisesti nopeammin ohi kuin kahden linjan asunnoissa. Työ voi viivästyä, jos havaitaan, että vanha putki tai liitos on päässyt vuotamaan, ja huoneistoa joudutaan kuivattamaan. Isot remonttityöt sisältävät aina omat yllätyksensä. Koko talonyhtiössä remontti viipyy puolisentoista vuotta.

Voiko asunnossa asua remontin aikana?
Yksiöissä asuminen on lähes mahdotonta. Työ on erittäin pölyistä, ja tarvittavat laitteet vievät oman tilansa huoneessa. Osa asukkaista jää tavallisesti asumaan kaksioihinsa ja kolmioihinsa, mutta erityisesti purkuvaiheessa olo voi olla pölyn ja melun takia hyvinkin tukala. Urakoitsija suojaa oviaukot niin, että enin pöly jää työhön kuulumattomien huoneiden ulkopuolelle.

Urakoitsija järjestää asumaan jääviä asukkaita varten väliaikaiset saniteettitilat, miehille ja naisille erikseen. Pyykkikoneenkäyttömahdollisuutta talonyhtiön pesutuvassa ei remontin aikana ole, sillä pyykkitupa tarvitaan remontin ajaksi muuhun käyttöön.

Mitkä ovat asukkaan vapaudet putkiremonttiruljanssissa?
Sopimus linjasaneerausurakasta tehdään talonyhtiön ja urakoitsijan välillä. Urakoitsija sitoutuu hoitamaan urakkasopimuksessa sovitut työt, joihin kuuluvat esimerkiksi kaikkien asuntojen kylpyhuoneiden laatoitustyöt. Yksittäinen osakkeenomistaja tai asukas ei voi ottaa urakasta osia ”pois” itse suoritettavakseen tai teettääkseen ne jollakin toisella yrityksellä.

Asukas voi vaikuttaa oman asuntonsa kohdalla ennalta sovittuihin seikkoihin, esimerkiksi valita annettujen kaakelivaihtoehtojen välillä tai vaihtaa uusittavan antennirasian paikkaa. Asukas voi omaan laskuunsa hankkia muunlaiset kaakelit ja kalusteet, jolloin asukkaalle korvataan koko urakan päätyttyä tietty summa. Nämä korvaussummat määräytyvät urakkasopimuksessa.

Omien hankintojen kohdalla valinnat on kuitenkin aina etukäteen hyväksytettävä työn valvojalla, jotta turvataan toimivat ratkaisut. Jos esimerkiksi asukas valitsee hanan, jonka varaosien saanti on hankalaa tai kallista, saattaa valvoja hyväksyä valinnan sillä ehdolla, ettei huoltoyhtiön huoltovastuu koske kyseistä hanaa.

Korvaako kotivakuutus, jos remontin aikana kotona sattuu jotain?
Vakuutuksia koskevat kysymykset on syytä esittää omalle vakuutusyhtiölle, sillä vakuutuksissa ja käytännöissä on eroja.

Voinko tehdä keittiöremontin linjasaneerauksen yhteydessä?
Kyllä, mutta omaan laskuun. Linjasaneerauksessa keittiöitä ei rikota, vaan irrotetut osat saadaan yleensä siististi takaisin paikalleen. Jos ala- ja yläkaappien välistä laatoitusta joudutaan rikkomaan, se uusitaan tietyltä matkalta. Myös hanan vaihto uuteen kuuluu urakkaan.

Jos aiot uudistaa keittiösi, kannattaa muutostöitä alkaa miettiä jo ajoissa. Linjasaneerauksen yhteydessä on nimittäin usein mahdollista kysäistä urakan valvojan kommenttia omien suunnitelmien toimivuudesta. Yksi yleinen muutostyö on lämpöpatterin siirto sivuseinältä ikkunan alle. Kannattaa muistaa, että keittiöihin ei koneettoman ilmanvaihtojärjestelmän vuoksi saa asentaa hormiin johdettavia liesituulettimia, ainoastaan liesikupuja, jotka puhaltavat puhdistetun ilman takaisin huoneistoon.

Voit pyytää tarjouksen tarvitsemistasi töistä työmaalla urakan puitteissa työskenteleviltä yrityksiltä, tai muilta. Jos käytät muita yrityksiä, ota urakoitsijalta selvää, milloin urakka on siinä vaiheessa, että oma hankkeesi voidaan toteuttaa keittiössä.

Pitääkö kellarikomerot ja pyörävarastot tyhjentää?
Kyllä. Kellarien säilytystilat ovat kuitenkin poissa käytöstä vain osan remontin kokonaisajasta, toisin kuin pyykkitupa. Urakoitsija tiedottaa asukkaita siitä, milloin tavarat on viimeistään siirrettävä. Noudattamalla annettuja ohjeita teet työn sujuvammaksi ja autat sen etenemistä.

Keneen olla yhteydessä remontin kulusta sen aikana?
Urakalla on yksi pääurakoitsija, jonka työnjohtajan kanssa asukas sopii sovittavat asiat, esimerkiksi kaakelien värit. Asunnossa työtä suorittavan työntekijän kanssa ei neuvotella muutoksista.Työnjohtaja on myös se taho, jolle soitetaan, jos jokin näyttää olevan menossa asunnossa pieleen. Ongelmakohdissa tulee olla yhteydessä myös isännöitsijään.

Työskenteleekö työmaalla ulkomaalaisia?
Työmaalla toimivat yritykset vastaavat työntekijöistään, edustivatpa nämä mitä kansallisuutta tahansa. Lienee aika tunnustaa, ettei ”nimi miestä pahenna…”. On tapahtunut sellaistakin, että ulkomaalainen työntekijä on ollut suomalaista taitavampi, ahkerampi ja rehellisempi.

Ei kommentteja: