perjantai 21. joulukuuta 2007

Avovastausten satoa 4: Keneltä tietoa mistäkin...

Blogissa julkaistaan vastauksia joihinkin remppatunnelmakyselyssä esille tulleisiin kohtiin. Kommentteja ja kysymyksiä on yhdistelty ja sanamuotoja muutettu.

Olisin varmasti saanut enemmän tietoa, jos olisin päässyt käymään isännöitsijäntoimistossa, mutta sen aukioloajat ovat minulle hankalat.

Valitettavasti huoltotoimiston asiakaspalvelun aukioloajat ovat rajoitetut. Voit kuitenkin sopia puhelimitse isännöitsijän kanssa molemmille sopivan tapaamisajan, jos asia on tärkeä. Isännöitsijälle voi myös lähettää sähköpostia osoitteeseen eija.anttila [ÄT] olympiakyla.fi. Ota myös huomioon, että tiedotusvastuu urakkaan liittyvistä asioista on urakoitsijalla, ja oikea osoite yhteydenotolle saattaakin olla Kuurila Oy. Johtaja Risto Kuurilan puhelinnumero on 040 510 5126 ja vastaavan mestarin Kimmo Pajun 040 510 5136. Jos asiasi koskee muutostyötä asunnossasi, ota ensin yhteyttä valvojiin Jan Räsäseen p. 0400 341 504 tai sähköasioissa Tauno Savolaiseen p. 0400 508 054.

Periaatteena on, että kaikki tarvittava tieto on asukkaan saatavilla asuntoihin jaettavissa, ovissa tai ilmoitustauluilla olevissa tiedotteissa. Tämän yleisen tiedotuksen tulisi toimia niin hyvin, että erillisiä yhteydenottoja eri suuntiin tarvittaisiin vain muutostöiden ja muiden poikkeusten yhteydessä.

torstai 20. joulukuuta 2007

Avovastausten satoa 3: Postit asunnossa

Blogissa julkaistaan vastauksia joihinkin remppatunnelmakyselyssä esille tulleisiin kohtiin. Kommentteja ja kysymyksiä on yhdistelty ja sanamuotoja muutettu.

Olen tehnyt väliaikaisen osoitteenmuutoksen, koska asun remontin ajan muualla, mutta posti kantaa edelleen kirjeitä myös Untamontielle. Kerääkö joku ne talteen?

Asunnossa työskentelevät remonttimiehet käsittelevät postia samoin kuin muuta asunnossa olevaa omaisuutta: se siirretään tarvittaessa pois tieltä, mutta kosketaan mahdollisimman vähän. Yleensä postille vakiintuu jokin paikka asunnossa, johon sitä pinotaan pois kulkutieltä. Työntekijät välttävät kuitenkin menemistä muihin osiin asuntoa, kuin missä työskentelevät. Siksi myös posti jää pölyiselle alueelle, ja sitä kannattaa aina välillä käydä hakemassa. Postin käännön ongelmista kannattaa ehdottomasti huomauttaa Itellalle (http://www.posti.fi/palaute/).

maanantai 17. joulukuuta 2007

Avovastausten satoa 2: Lisää aikataluista

Blogissa julkaistaan vastauksia joihinkin remppatunnelmakyselyssä esille tulleisiin kohtiin. Kommentteja ja kysymyksiä on yhdistelty ja sanamuotoja muutettu.

Haluaisin hyvissä ajoin tietoa siitä, milloin remontti alkaa asunnossani ja tietoa mahdollisten lisätöiden kustannuksista.

Urakoitsija on juuri laatinut GHK-talon saneerausaikataulun, ja se on annettu asukkaille tiedoksi. ABC-talon aikataulu laaditaan maaliskuun lopulla, ja työn on tarkoitus alkaa C-portaasta kesäkuussa.

Omien toiveiden esittämisen ja lisätöistä keskustelemisen tilaisuus on jokaisella asukkaalla/osakkaalla ennakkokierron yhteydessä. Se pyritään pitämään kahta viikkoa ennen purkutöiden alkua asunnossa, mutta viimeistään kuitenkin viikkoa ennen. Ennakkokierrolla esimerkiksi pyydetään mahdolliset lisätyötarjoukset, katsotaan antennipistokkeen paikka, ja muutenkin käydään läpi asunnossa tapahtuvat työt.

Mahdollisten omien hankintojen tekemisen sekä mahdollisista lisätöistä sopimisen kannalta ennakkokierto on ajankohtansa puolesta useimmiten riittävän aikainen vaihe, sillä ennen laatoitus- ja asennustöiden alkua asunnossa puretaan vanhoja pois sekä asennetaan putkia useampien viikkojen ajan. Jos kuitenkin epäilet, että aikaa ei ole riittävästi (koska olet tilaamassa uniikkia italialaista design-keittiötä tms.), ota yhteyttä suunnittelijaan ja urakoitsijaan puhelimitse, ja keskustele asiasta. Ennakkokierrolla voidaan tarvittaessa jättää joitakin asioita vielä viikoksi tai pariksi "mietintämyssyyn", jotta asukkaan/osakkaan on mahdollista harkita saamiaan lisätyötarjouksia ja ehkä kilpailuttaa muita tahoja. Ennakkokierron ajankohdasta pyritään tiedottamaan 1–2 viikkoa ennen kierron ajankohtaa.

sunnuntai 16. joulukuuta 2007

Kyselyn avovastausten satoa, osa 1

Remppatunnelmagallup tuotti myös sanallisia vastauksia tulevaisuuden viestintätoiveista sekä itselle erityisen tärkeistä asioista remontin suhteen. Kiitos vastannelle.

Tulevina viikkoina blogissa julkaistaan vastauksia joihinkin esille tulleisiin kohtiin. Kommentteja ja kysymyksiä on yhdistelty ja sanamuotoja muutettu.

Minulle ovat erityisen tärkeitä työn edistyminen aikataulussa, siitä tiedottaminen sekä työn hyvä laatu. Toivon väliaikatietoja työn edistymisestä asunnossani esim. tekstiviesteinä.

Tähän mennessä työssä ei ole ollut viivytyksiä, ja aikataulussa on pysytty. Viivästymistä saattaa kuitenkin tulla eteen esimerkiksi, jos huoneistoissa tai kellareissa havaitaan odottamattomia, suuria kosteusvaurioita. Jonkinlaisten kosteusvaurioiden esiintyminen on itse asiassa melko todennäköistä, koska putket ovat erittäin huonossa kunnossa (vuosimallia 1939), mutta kosteusvauriot eivät välttämättä aina viivästytä työtä. Mahdollisista viivästyksistä tiedotetaan asukkaita asuntoihin jaettavilla tiedotteilla sekä blogissa.

Urakoitsijat, valvojat, isännöitsijä ja hallitus tapaavat joka toinen viikko työmaakokouksessa, jossa urakoitsijat raportoivat työn etenemisestä ja aikataulussa pysymisestä. Mikäli muuta tietoa asukkaille ei anneta, työ on aina aikataulussa. Epävirallisen tiedotuksen puolella, blogissa, saattaa olla kuitenkin myös "ylimääräisiä" tietoja, ts. "aikataulussa ollaan edelleen".

Urakoitsijalla ei ole mahdollisuutta lähettää henkilökohtaisia viestejä asukkaille siitä, että kaikki on kohdallaan. Hän ottaa yhteyttä silloin, kun jostakin asiasta on erikseen sovittava, tai eteen on tullut pulma. Asukas on kuitenkin aina tervetullut ottamaan urakoitsijaan yhteyttä, jos kaipaa tietoja työn etenemisestä tai muu asia asunnon suhteen painaa mieltä. Johtaja Risto Kuurilan puhelinnumero on 040 510 5126 ja vastaavan mestarin Kimmo Pajun 040 510 5136.

Työn hyvä laatu on sekä työn tekijöille että sitä valvoville tahoille ehdoton lähtökohta.

lauantai 15. joulukuuta 2007

GHK kellareiden tyhjennys ja romulava 21.1.-4.2.

Seuraavien kellarikomeroiden tulee olla tyhjennettyinä maanantaina 4.2. kello 7.00 mennessä putkiremontin asbestitöiden, pohjaviemärin ja pohjavesijohtojen uusimistöiden vuoksi.

Talouskellarit:
56, 57, 62, 63,
Verkkokellarit:
49, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 70, 71, 72.

Muihin komeroihin voi jättää omalla vastuulla tavaraa, jota rakennuspöly ei vaurioita.
Lisätietoja: Rakennusliike Kuurila Oy

GHK-talon pihalle tuodaan 21.1. siirtolava asukkaiden pois heitettäviä tavaroita varten. Lavalle voi tuoda esimerkiksi pieniä huonekaluja, mattoja, muovitavaroita - siis kaatopaikalle menevää roinaa.

Lavalle eivät kuulu:
Ongelmajätteet. Niitä vastaanottaa mm. huoltoasema Esso Mäkeläkadun ja Koskelantien risteyksessä. (Mikä kaikki onkaan ongelmajätettä?)
Autonrenkaat. Toimita kierrätettäväksi ostopaikkoihin.
Erittäin suuret huonekalut kuten vaikka muhkea 8 hengen sohvakalusto. Toimita itse Sortti-asemalle.
Kodinkoneet ja elektroniikkaromu - nekin Sortti-asemalle.

Jos olet aikeissa luopua jostakin niin hyväkuntoisesta tavarasta tai huonekalusta, että uskot jonkun toisen siitä vielä ilahtuvan, vie se kierrätykseen. Esimerkiksi Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskuksella sekä joillain kirpputoreilla on ilmaista noutopalvelua, mutta nouto ei onnistu aivan lyhyellä varoitusajalla.

Toki myös keräyslavat toimivat epävirallisina kierrätyspisteinä, mutta jos haluat yrittää varmistaa, ettei tavarasi tärväänny sateessa vaan löytää uuden kodin, kerro esimerkiksi lapulla rappukäytävässä tai kommentilla tässä blogissa, milloin olet viemässä lavalle jotakin kiinnostavaa.

Lisätietoja: Olympiakylän Huolto Oy.

torstai 13. joulukuuta 2007

Aina vaan aikataulussa :)

Työmaakokouksessa nro 5 todettiin työn olevan edelleen aikataulussa.

Urakoitsija oli laatinut valmiiksi GHK-talon remontin jana-aikataulun, joka jaettiin heti talon porraskäytävien ilmotustauluille. Ensi viikolla tätä aikataulua jaetaan myös GHK:n asuntoihin. Työt talossa alkavat viikon 6 alussa kellarin asbestipurkutöillä. Yhteisten varastotilojen ja erikseen ilmoitettavien kellarikomeroiden pitää siis olla tyhjännetty viimeistään 4. helmikuuta.

ABC-talon jana-aikataulu laaditaan maaliskuun lopulla.

/MW

Aikataulu ja laatu tärkeitä

Remppatunnelmakyselyyn otti osaa 27 vastaajaa. Kiitos teille!

Tuloksista voi päätellä, että remonttiviestinnässä on toistaiseksi onnistuttu melko hyvin. Avovastauksissa painottui erityisesti toive tiedottamisesta aikatauluihin liittyen. Remontissa tärkeinä asioina pidettiin aikataulussa pysymistä ja työn hyvää laatua.

Alla on esitetty suljettujen kysymysten vastausmäärät. Blogissa tullaan julkaisemaan myös tietoa joihinkin avovastauksissa esille tulleisiin kohtiin liittyen.

1. Oletko mielestäsi saanut riittävästi tietoa putkiremontin etenemisestä ja suunnitellusta aikataulusta?
Kyllä
69,2%(18)
En
19,2 % (5)
En osaa sanoa.
11,5 % (3)


2. Oletko mielestäsi saanut riittävästi tietoa remontista aiheutuvan lainaosuuden maksamisvaihtoehdoista?
Kyllä
84,6%(22)
En
7,7 % (2)
En osaa sanoa.
7,7 % (2)


4. Aiotko asua kodissasi koko remontin ajan tai suurimman osan sen ajasta?
Kyllä
15,4 % (4)
En: muutan väliaikaisesti muualle
53,8%(14)
En: muutan pysyvästi pois
15,4 % (4)
En osaa vielä sanoa.
15,4 % (4)


5. Remontin sähkötöiden yhteydessä porrasten ulko-oviin... Kannatatko koodijärjestelmän asentamista?
Kyllä
50 % (13)
En
38,5 % (8)
En osaa sanoa.
11,5 % (3)

7. Luetko/aiotko remontin aikana lukea talonyhtiön epävirallista remppasivua internetissä (http://untamontie.blogspot.com)?
Kyllä
70,4%(19)
En
18,5 %(4)
En osaa sanoa.
11,1 % (3)

8. Osallistuitko asukasiltoihin 19.9.2007 ja 9.10.2007?
Molempiin
67 % (17)
Vain toiseen
33,3 % (9)
En kumpaankaan
3,7 % (1)

maanantai 3. joulukuuta 2007

REMPPATUNNELMAGALLUP

Asuntoihin on tänä aamuna jaettu Remppatunnelmagallup-kaavake, jolla hallitus kartoittaa asukkaiden tunnelmia alkaneen remontin suhteen. Näin remonttiviestinnässä voidaan jatkossa ottaa huomioon erityisesti käsittelyä kaipaavat aihealueet.

Jos et juuri nyt asu/käy asunnossasi, voit kopioida kysymykset tästä ja vastata sähköpostitse isännöitsijälle perjantaihin 7.12. mennessä. (Vastausvaihtoehdot sulkeissa.) Kiitos!

1. Oletko mielestäsi saanut riittävästi tietoa putkiremontin etenemisestä ja suunnitellusta aikataulusta? (Kyllä, ei, en osaa sanoa)

2. Oletko mielestäsi saanut riittävästi tietoa remontista aiheutuvan lainaosuuden maksamisvaihtoehdoista? (Kyllä, ei, en osaa sanoa)

3. Kaipaisin vielä lisätietoa seuraavista asioista:

4. Aiotko asua kodissasi koko remontin ajan tai suurimman osan sen ajasta? (Kyllä, En: muutan väliaikaisesti muualle, En: muutan pysyvästi pois, En osaa vielä sanoa)

5. Remontin sähkötöiden yhteydessä porrasten ulko-oviin on mahdollista asentaa lisätyönä ovikoodijärjestelmä. Tämä kuitenkin tarkoittaisi, että ulko-ovet pidettäisiin jatkossa myös päivisin lukittuina. Kustannusvaikutus taloyhtiölle on noin 4500,-. Kannatatko koodijärjestelmän asentamista? (Kyllä, ei, en osaa sanoa)

6. Täydennä lausetta viivalle parilla sanalla:
Minulle on putkiremonttiin liittyen erityisen tärkeää, että...

7. Luetko/aiotko remontin aikana lukea talonyhtiön epävirallista remppasivua internetissä (http://untamontie.blogspot.com)? (Kyllä, ei, en osaa sanoa)

8. Osallistuitko asukasiltoihin 19.9.2007 ja 9.10.2007? (Molempiin, Vain toiseen, En kumpaankaan).

torstai 29. marraskuuta 2007

Terveiset työmaakokouksesta

Työmaakokouksessa nro 4 todettiin työn olevan edelleen aikataulussa.

Pesutuvassa työt alkavat tammikuussa, viikolla 3 ja kestävät 6-8 viikkoa. Tämän ajan pesutupa on poissa asukkaiden käytöstä.

/MW

Vedenjakelun keskeytys pe 30.11.

Kiinteistön vedensaanti keskeytyy pe 30.11. klo 8.30-12.30 verkostotöiden johdosta.
Vedenjakelu voidaan kuitenkin aloittaa ilmoitettua aikaisemmin.

Työstä vastaa Jani Ojala/Helsingin Vesi
puh. 09 3103371, 050 466 9168

lauantai 24. marraskuuta 2007

Keskeytys lämpimän veden jakelussa ma 26.11.

ASUKASTIEDOTE 23.11.2007

VESIMITTARIN UUSIMISTYÖN JOHDOSTA ON LÄMPIMÄN VEDEN TULO KATKAISTUNA ABC ja GHK -taloissa

MAANANTAINA 26.11.2007 klo 8.30-10.30

VESI VOIDAAN KYTKEÄ ILMOITETTUA AIKAISEMMINKIN.

Tomi Nurminen
LV-Pakki Oy
0400-652803

Neliskulmaisia venttiileitä ja pyöreitä nurkkia

Ennakkokierrot on käyty kahdessa portaassa. Niissä on esitetty eniten toiveita ilmanpoistoventtiilien ja pyöreiden nurkkien säilyttämisestä. Samat kysymykset toistunevat vielä muuallakin, joten alla pieni info näistä kohdista. Tiedot antoivat suunnittelija Jan Räsänen sekä isännöitsijä Eija Anttila, Marjukka Weide kirjasi muistiin.

Urakkasuunnitelmassa poistoilmaventtiilit on merkitty uusittaviksi. Tämä tarkoittaa kylpyhuoneen ja keittiön vanhojen, pienellä vivulla säädettävien ”metalliritilöiden” poistamista ja vaihtoa pyöreisiin, auki ja kiinni pyöritettäviin venttiileihin. Uudistuksella pyritään ilmanvaihdon parantamiseen.

Osa asukkaista on kuitenkin toivonut ritiläventtiileiden säilyttämistä tyylisyistä. Tämä on mahdollista tietyin ehdoin. Jos ritiläventtiili jätetään paikalleen, vastuu sen huoltotöistä siirtyy taloyhtiöltä osakkaalle. Käytännössä tämä tarkoittaa, että putkisaneerausta keittiössä tehtäessä ritilä irrotetaan ja annetaan asukkaan/osakkaan huollettavaksi. Venttiilin läppämekanismi saattaa vaatia huoltamista ja ritilä voi kaivata maalia. Venttiilin puhdistaminen – oli se vanhan tai uuden mallinen – kuuluu myös asukkaalle. Myöhemmin ritiläventtiilin huolto tulee vastaan 5–10 vuoden välein esimerkiksi nuohouksen yhteydessä, jolloin osakkaalla/asukkaalla on velvollisuus irrottaa venttiili seinästä, puhdistaa ja huoltaa se sekä asentaa itse takaisin. Kun asukkaat vaihtuvat, tieto huoltovastuusta tulee myös siirtää seuraaville.

Taloissamme ei ole koneellista ilmanvaihtoa; ilma vaihtuu luonnollisen paineen ansiosta. Tämä ilmanvaihtotapa on herkkä häiriöille. Ilmanvaihdon täytyy toimia hyvin jokaisessa yksittäisessä asunnossa, jotta se toimisi kyseisen portaan asunnoissa ylipäänsä. Siksi taloyhtiö velvoittaa ritiläventtiilien säilyttäjät huoltamaan venttiilit säännöllisesti ja perusteellisesti. Myös venttiilien puhtaanapito on tärkeää. Samasta syystä keittiöissä ”ilman lupaa” poistohormiin kytketyt liesituuletinputket tullaan irrottamaan remontin yhteydessä. Keittiöissä saa käyttää ainoastaan sellaisia liesikupuja, jotka puhaltavat puhdistetun ilman takaisin huoneistoon.

Osassa kylpyhuoneista yksi nurkka on muodoltaan kaareva. Urakkasuunnitelmassa nurkka on merkitty suoristettavaksi, jotta turvataan vesieristyksen ja laatoituksen onnistuminen. Lähtökohtana on minimoida vesivahingon riski kylpyhuoneessa.

Jos osakas toivoo, että kaareva nurkka säilytetään, tämä on mahdollista seuraavasti: Niissä asunnoissa, joissa kaari jo vanhastaan on loiva, asukas voi yksinkertaisesti tilata laatoituksen itse hankkimallaan pienellä mosaiikkilaatalla. Jos kaari puolestaan on kovin jyrkkä, sitä joudutaan loiventamaan ”jyrsimällä”, jotta laatoitus onnistuu. Tätä menettelyä on sovellettu menestyksekkäästi muualla Olympiakylässä. Suunnittelija arvioi loiventamisen tarpeen jokaisessa asunnossa erikseen, sillä nurkat ovat ”yksilöitä”. Näitä ja mahdollisia muita kysymyksiä on hyvä selvittää ennakkokierrolla. Osakas vastaa itse muutoksesta aiheutuvista kuluista.

Miksi nurkkaa ei sitten voi jättää entiselleen ja maalata kosteutta kestävällä maalilla? Syy löytyy vesieristeen ja maalauksen yhdistämisen ongelmallisuudesta. Jotta vesieristeen valmistaja antaa tuotteelleen takuun, on kylpyhuone eristettävä kokonaan kyseisen valmistajan tuotteilla. Tässä urakassa käytettävällä vesieriste- ym. tuotteiden valmistajalla ei ole tarjota maalausratkaisua kylpyhuoneeseen.

Jos kylpyhuoneessa yhdistetään kahden eri valmistajan tuotteita, menetetään tuotetakuu koko kylpyhuoneen osalta. Seinässä alimmaisena kerroksena olevan vesieristeen ja maalausta varten tarvittavan tasoitteen pysymisestä kiinni toisissaan ei siis saataisi takuuta. Riskinä olisi, että ajan kuluessa tasoite ja maali irtoaisivat seinästä. Syntyneen vahingon korjauksen maksajaa, siis yhdistelytyön aikanaan tilannutta osakasta, voisi olla vaikea tavoittaa ja saada vastuuseen kuluista. Siksi tuotetakuun säilyttäminen kaikissa remontoitavissa kylpyhuoneissa on taloyhtiön kannalta ensiarvoisen tärkeää.

keskiviikko 14. marraskuuta 2007

Sähkökatkos ti 20.11. klo 9-12

Porrasnousujohtojen kytkentä uuteen sähköpääkeskukseen tehdään tiistaina 20. marraskuuta kello 9.00-12.00. Kyseisenä aikana sähköt ovat poissa huoneistoista. Katkos voi olla ilmoitettua lyhyempi, eikä työ edellytä huoneistoissa käyntiä.

Lisätiedot: Esko Hämäläinen/Ilkan sähkö, 0500 422 728.

maanantai 12. marraskuuta 2007

Aikaisemmista urakoista viisastuneena...

...on helppoa pelata varman päälle


Isännöitsijä Eija Anttilan remonttivinkkejä, ylös kirjasi MW
 
  • Jos muutat joksikin aikaa pois asunnostasi, tyhjennä ja sulata pakastin ennen lähtöäsi. Näin pitkätkään sähkökatkot tai töpselin irtoaminen remontin tiimellyksessä eivät aiheuta sinulle murhetta tärveltyneiden pakasteiden ja/tai kastuneen lattian muodossa.

  • Jos sovit esimerkiksi ennakkokierrolla jostain asiasta, jonka suhteen myöhemmin muutatkin mielesi, muista informoida vastaavaa rakennusmestaria tästä. Teippaa (tai kiinnitä muulla tavalla hyvin pysyvästi) lisäksi asuntoon ennakkokiertopöytäkirjakopion viereen lappu muutoksesta. Kirjoita siihen haluamasi muutoksen kuvauksen lisäksi yhteystietosi ja päivämäärä. Jos kyseessä on esimerkiksi uusi paikka antennirasialle, voit varmuuden vuoksi teippailla lappuja myös niihinkohtiin, joihin rasiaa ei sittenkään pidä asentaa, sekä siihen, mihin sen pitäisi tulla. Myös näihin merkkeihin päivämäärät.


  • Käy aina välillä katsomassa asuntoasi, vaikka asuisitkin remontin ajan muualla.

  • Jos jokin näyttää olevan menossa pieleen asunnossasi, älä neuvo työtä tekevää asentajaa tai muuta työntekijää, vaan pirauta hetimmiten rakennusmestarille ja sitten vielä isännöitsijällekin, jos jokin vahinko on jo tapahtunut.

keskiviikko 7. marraskuuta 2007

Vesikatko 14.11.2007 klo 8.00-15.30

ASUKASTIEDOTE 08.11.2007

VESIMITTARIN UUSIMISTYÖN JOHDOSTA ON VEDEN TULO KATKAISTUNA :
14.11.2007 klo 8.00-15.30

VESI VOIDAAN KYTKEÄ PÄÄLLE AIKAISEMMIN.

Tomi Nurminen
LV-Pakki Oy
0400-652803

perjantai 2. marraskuuta 2007

URAKOITSIJA TIEDOTTAA (osa 2)

Arvoisat E- ja D-portaiden osakkaat / asukkaat

E-portaan asuntojen ennakkokatselmukset pidetään maanantaina 12.11.2007 alkaen klo 11.00.
D-portaan asuntojen ennakkokatselmukset pidetään tiistaina 18.12.2007 alkaen klo 9.00.

Kierros alkaa ylimmästä kerroksesta ja kestää n. 15-20 min per asunto. Katselmuksiin osallistuvat urakoitsijoiden edustajien lisäksi työmaan valvoja Jan Räsänen ja isännöitsijä Eija Anttila.

Osakkaiden tai heidän valtuuttamiensa edustajien toivotaan osallistuvan ennakkokatselmukseen, jossa sovitaan ja päätetään toteutuksen yksityiskohdista.

Mahdollisiin kysymyksiin vastaa allekirjoittanut.
Terveisin,
Rakennusliike Kuurila Oy
Risto Kuurila
puh. 040-510 5126
sähköposti: risto.kuurila [ÄT] kuurila.fi

Terveiset työmaakokouksesta

2.11. pidettiin urakan toinen työmaakokous. Todettiin mm. että urakka on edennyt aikataulussa ja työt F-portaan asunnoissa alkaneet.

Työmaakokouksia pidetään pääasiallisesti joka toinen viikko, tarvittaessa useammin. Kokouksiin osallistuvat valvojat, urakoitsijat, isännöitsijä sekä hallituksen jäsenet mahdollisuuksiensa mukaan.

/MW

torstai 25. lokakuuta 2007

Pesutupa käytössä taas lauantaista 27.10. eteenpäin

Pesutuvan asbestinpurkutyöt saadaan valmiiksi aikataulussa, ja tupa on jälleen asukkaiden käytössä lauantaista 27.10. eteenpäin. Tulevista käyttökatkoista tiedotetaan taas erikseen.

sunnuntai 21. lokakuuta 2007

Viime viikoilla tiedotettuja…

Blogin toimituksen syyslomamatka osui pahimmilleen aikaan, jolloin postiluukku on käynyt tiuhaan ja ilmoitustaulullekin ilmestynyt uutta. Alla lyhyesti, mitä viime viikoilla on asukkaiden ja osakkaiden tiedoksi tuotu.

  • DEF-talon pyöräkellari on täytynyt tyhjentää 15.10. mennessä. Kellarihuone palvelee asukkaiden WC-tiloina remontin aikana.
  • Laattamallit ovat nähtävillä F-rapun porrashuoneen ensimmäisessä kerroksessa. Sitovat valinnat pitää ilmoittaa laattavalintalomakkeella 31.10.2007 mennessä pääurakoitsijalle (postilaatikko F-rapussa, myös muut yhteydenottotavat käyvät).
  • Rahoitusvastiketta aletaan maksaa 1.11. alkaen. Tämä koskee niitä, jotka eivät ole kuun loppuun mennessä sitovasti ilmoittaneet maksavansa hankeosuuttaan kertasuorituksena. Saunavuoroja varanneilta saunamaksu poistuu, kun saunojen lämmittäminen lakkaa ja sauna alkaa palvella remontissa olevien huoneistojen asukkaiden suihkutilana. Muista siis tehdä muutokset maksujärjestelmääsi.
  • Pesutuvan suhteen on päädytty ratkaisuun, joka mahdollistaa pyykin pesun lähes koko saneerausurakan aikana. Tupa on kuitenkin kiinni ainakin viikon 43 (asbestipurku), sekä myöhemmin ne viikot, joiden aikana pesutupa itse on remontin kohteena. Tiedot näistä poikkeusviikoista ilmestyvät varauskirjaan. Myös lyhyemmät vesikatkot vaikuttavat pesutuvan käyttöön - näistä tiedotetaan rappukäytävien alaovien laseissa.

torstai 4. lokakuuta 2007

URAKOITSIJA TIEDOTTAA (osa 1)

Arvoisat F-portaan osakkaat / asukkaat

F-portaan asuntojen ennakkokatselmukset pidetään tiistaina 16.10.2007 alkaen klo 12.00. Kierros alkaa ylimmästä kerroksesta huoneistosta F 48 ja kestää n. 15-20 min per asunto. Katselmuksiin osallistuvat urakoitsijoiden edustajien lisäksi työmaan valvoja Jan Räsänen ja isännöitsijä Eija Anttila.

Osakkaiden tai heidän valtuuttamiensa edustajien toivotaan osallistuvan ennakkokatselmukseen, jossa sovitaan ja päätetään toteutuksen yksityiskohdista.

Mahdollisiin kysymyksiin vastaa allekirjoittanut.

Terveisin,
Rakennusliike Kuurila Oy
Risto Kuurila
puh. 040-510 5126
sähköposti: risto.kuurila [ÄT] kuurila.fi

keskiviikko 3. lokakuuta 2007

Mikä ennakkokierto?

Ennakkokierto on asukkaan ja/tai osakkaan tärkein ja henkilökohtainen palaveri urakoitsijan edustajan ja valvojien kanssa, noin 2 viikkoa ennen töiden alkua asunnossa. Myös isännöitsijä on kierroilla aina mukana. Ennakkokierrosta tiedotetaan viimeistään viikkoa ennen sen ajankohtaa. Asukkaita/osakkaita pyydetään mahdollisuuksien mukaan järjestämään niin, että he voivat olla kierrolla läsnä. Jos tämä ei kuitenkaan mitenkään onnistu, pyydetään siitä ilmoittamaan isännöitsijälle etukäteen.

Kierrolla käydään yhteisesti läpi, mitä asunnossa tullaan remontissa tekemään. Sovitaan, jos esimerkiksi televisioantennirasian paikkaa halutaan muuttaa tai perussuunnitelmaan tehdään muita poikkeamia. Urakoitsijalta voi kysellä mahdollisista lisätöistä, joita asukas/osakas teettää omaan laskuunsa. Valvoja tekee kierrosta pöytäkirjan, jonka kopio kiinnitetään myöhemmin töiden alkaessa asunnon seinään.

Vielä ennakkokierron jälkeenkin on asiasta riippuen mahdollista pyytää muutoksia ja tilata lisätöitä, mutta näistä on selvästi sovittava erikseen. Muutoin seurataan ennakkokierrolla sovittua.

Kierto kestää nopeimmillaan noin varttitunnin, mutta jos kysymyksiä ja sovittavia muutoskohtia on paljon, aikaa kannattaa varata puolisen tuntia. Kiertoa ei tehdä kiireessä, vaan sen tarkoituksena on, että asukas ja/tai osakas on viimeistään kierron jälkeen täysin perillä siitä, mitä asunnossa tulevina kuukausina tapahtuu. Urakoitsijan vastaavaan mestariin voi ottaa yhteyttä myös ennen ennakkokiertoa erityisesti lisätöihin liittyen.

maanantai 1. lokakuuta 2007

Lava DEF-talon pihalla

DEF-talon pihalle tuotu lava on asukkaiden pois heitettäviä tavaroita varten. Lavalle voi tuoda esimerkiksi pieniä huonekaluja, mattoja, muovitavaroita.
(Lava vietiin pois 15.10.)

Lavalle eivät kuulu
Ongelmajätteet. Niitä vastaanottaa mm. huoltoasema Esso Mäkeläkadun ja Koskelantien risteyksessä. (Mikä kaikki onkaan ongelmajätettä?)
Erittäin suuret huonekalut kuten vaikka muhkea 8 hengen sohvakalusto. Toimita itse Sortti-asemalle.
Kodinkoneet ja elektroniikkaromu - nekin Sortti-asemalle.

Jos olet aikeissa luopua jostakin niin hyväkuntoisesta tavarasta tai huonekalusta, että uskot jonkun toisen siitä vielä ilahtuvan, vie se kierrätykseen. Esimerkiksi Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskuksella sekä joillain kirpputoreilla on ilmaista noutopalvelua, mutta nouto ei onnistu aivan lyhyellä varoitusajalla.

Toki myös keräyslavat toimivat epävirallisina kierrätyspisteinä, mutta jos haluat yrittää varmistaa, ettei tavarasi tärväänny sateessa vaan löytää uuden kodin, kerro esimerkiksi lapulla rappukäytävässä tai kommentilla tässä blogissa, milloin olet viemässä lavalle jotakin kiinnostavaa.

perjantai 28. syyskuuta 2007

Urakoitsijan asukasilta tiistaina 9.10. kello 18

Tule tutustumaan pääurakoitsija Kuurila Oy:n, LV-Pakki Oy:n sekä Sähkö-Buumi Oy:n edustajiin ja kuulemaan linjasaneerauksen toteuttamisesta tiistaina 9. lokakuuta kello 18 Karjalatalon juhlasaliin (1. krs).

Asukasiltoja voidaan tarvittaessa järjestää myös työn edetessä.

torstai 27. syyskuuta 2007

Yksimielisesti päätetty

Yhtiökokous päätti yksimielisesti 26. syyskuuta 2007 hyväksyä taloyhtiön hallituksen tekemän ehdotuksen linjasaneerauksen toteuttamisesta.

Jäämme odottelemaan tarkkoja aikataulutietoja pääurakoitsija Kuurila Oy:ltä.

lauantai 15. syyskuuta 2007

PUTKISANEERAUSHANKKEESTA LYHYESTI

Tiedote on tehty selkiyttämään urakan kulkua ja sen eri osa-alueita sekä vastaamaan yleisimpiin hankkeeseen liittyviin kysymyksiin.

URAKAN SISÄLTÖ
- uusitaan talojen kaikki sisäpuoliset johdot ja viemärit kalusteineen (hanat ja lavuaari, ei kylpyammetta/suihkuallasta eikä kaapistoja)
- alkuperäiset ulkopuoliset vesijohdot ja viemärit uusitaan
- tehdään uusimistyön edellyttämät rakennustekniset työt, kuten mm. kylpyhuoneiden lattian ja seinäpinnoitteen purkutyöt sekä putkilinjan kohdalla hormiseinän tai komeron purku
- uusimistyön vuoksi avattujen rakenteiden paikkaus, vesieristys ja uudelleen pinnoitus sisältyy
urakkaan
- uusimistyön (kph) edellyttämät sähkötekniset työt, kuten valaisimien, kytkimien yms. sähkölaitteiden irrotus ja uudelleen kiinnitys, putki- ja rakennustöiden vuoksi, sisältyy urakkaan.
- uusimistyön edellyttämät asbestia sisältävien eristeiden purkutyöt sisältyvät urakkaan.
- urakassa uusitaan sähkönousut ja huoneistojen ryhmäkeskukset
- urakassa uusitaan yleiskaapelointi (UTP-kaapeli, kat6) ja antennijärjestelmä (TÄHTI2000).
- kylpyhuoneeseen asennetaan pistorasiallinen valaisinpeilikaappi, pyykinpesukoneen (kaksiosainen)pistorasia ja lattianlämmitys
- keittiöön asennetaan astianpesukoneen pistorasia


UUSIMISTYÖN TOTEUTUS

Kesto, uusimistyöaika
- hankkeen kokonaisurakka-aika on noin 18 - 20 kk
- huoneistoissa uusimistyöaika kylpyhuoneissa on arviolta 10-14 viikkoa ja keittiössä 5 viikkoa - saman huoneiston kylpyhuone ja keittiö pyritään tekemään samanaikaisesti, jos ne ovat samassa linjassa URAKOITSIJA ILMOITTAA AIKATAULUN ERILLISELLÄ TIEDOTTEELLA
- em. aikoina ei vesi eikä viemäri ole käytettävissä työn alla olevissa tiloissa
- koko aika ei ole aktiivista työaikaa, koska materiaalit edellyttävät eri työvaiheiden välillä oman kuivumisaikansa
- asukkaiden osalta urakka alkaa huoneistokohtaisten verkko- ja talouskellaritilojen tyhjentämisellä – ei kuitenkaan jokaisen asunnon osalta, urakoitsija ilmoittaa tyhjennettävät tilat erillisellä ilmoituksella (huoneistojen väliovet kannattaa ottaa taas käyttöön)

Toteutus kylpyhuoneissa
- kylpyhuoneissa nykyinen lattiarakenne poistetaan n. 10-20 cm:n syvyydeltä sekä putkien nousulinjan hormi avataan
- nykyiset seinälaatat ja muu pinnoite sekä irtonainen rappaus poistetaan ja uusia putkia varten roilotaan ura seinään putkien asennusta varten
- rakennusteknisten purkutöiden jälkeen puretaan nykyiset putket ja asennetaan uudet nousuosan runkolinjat ja haarat vesikalusteille
- putkitöiden jälkeen tehdään rakennustekniset paikkaustyöt (seinät suoristetaan yms.) sekä vesieristykset
- urakkaan sisältyy seinien ja lattian laatoitus
- laatoitustöiden jälkeen asennetaan uudet hanat, wc sekä lavuaari sekä tehdään viimeistelytyöt
- nykyinen patteriverkostoon kytketty patteri poistetaan
- Kph:een asennetaan lämpimän käyttöveden verkostoon kytketty kuivauspatteri (ns. rättipatteri)
- urakkaan kuuluvana kylpyhuoneeseen asennetaan yksi (1) vikavirtasuojalla varustettu (kaksiosainen) pistorasia pesukonetta varten
- kylpyhuoneeseen asennetaan lattialämmitys, valaisinpeilikaappi, pesukoneliitäntä, pyyhekoukut ja wc-paperiteline.

Toteutus keittiöissä
- putkien nousulinjan ympäröimät rakenteet ja kotelot puretaan sekä kaapistot irrotetaan tarvittavilta osin
- nykyisten putkien nousulinjan purku ja uuden nousulinja putkiasennus huomioiden tiskipöydän putkien haarat
- rakennustekniset paikkaustyöt ja kaapistojen takaisin asennus sekä tiskipöydän uuden hanan (astianpesukone huomioiden) ja vesilukon asennus
- urakassa EI uusita tiskipöytiä eikä kaapistoja

Talojen yleisissä tiloissa
- uusitaan vesi- ja viemäriputkistot
- uusitaan sauna ja pesutupa

ASUMINEN TALOSSA UUSIMISTYÖN AIKANA
- putkistosaneeraustyön aikana asuminen työn alla olevassa huoneistossa on pöly-, melu- ym. haittojen sekä työntekijöiden liikkumisen vuoksi hankalaa, mutta huoneistoissa on mahdollista asua
- päivittäinen työaika huoneistoissa on klo 7.15 – 16.00
- tilapäinen WC- ja suihkutila järjestetään työn ajaksi asukkaiden käyttöön, tiedotetaan erikseen

SUOJAUKSET
- urakoitsija suojaa työn ajaksi porraskäytävän ja muut jatkuvasti käytössä olevat talon yleisten tilojen lattiat
- urakoitsija suojaa huoneistoissa kulkukäytävän lattian kylpyhuoneeseen ja keittiöön sekä työalueen lattian keittiössä
- urakoitsija tekee pölysuojaseinän tiloihin, joissa siitä on hyötyä ja pölyn leviämistä ei voida rajoittaa ovilla (pölysuojaseinä on lautojen ja rimojen varaan rakennettava muoviseinämä, jonka avulla pölyn leviämistä yritetään estää). Käytännössä kuitenkin hienojakoinen pöly leviää ympäröiviin tiloihin suojauksista huolimatta
- huonekalut, tekstiilit, kirjahyllyt, taulut ja varsinkin TV:t yms. sekä ATK-laitteet tulee suojata muovilla tms. (asukkaan toimesta) työn ajaksi pölyvahinkojen välttämiseksi
- mikäli huoneistossa ei asuta työn aikana ja työalueen ulkopuolisten huoneiden ovet teipataan umpeen, voidaan saavuttaa parhain pölysuoja

MUUTOS- JA LISÄTYÖT
- osakas voi poiketa laaditusta ohjelmasta mm. altaiden tyypin, laatoituksen laajuuden, urakkaan sisältyvien laattojen värin tms. asioiden suhteen edellyttäen, että muutokset ovat taloyhtiön noudattaman linjan mukaisia
- mikäli muutos aiheuttaa lisäkustannuksia urakan mukaiseen ohjelmaan nähden, kustantaa ne osakas
- hyvitystilanteissa urakoitsija hyvittää ohjelmasta poikkeavan osan taloyhtiölle, joka hyvittää ne edelleen osakkaalle hallituksen päättämällä tavalla (taloudellisen loppuselvityksen valmistuttua)
- osakas voi teettää kustannuksellaan urakan aikana lisätyönä esimerkiksi kylpyhuoneen laajennuksen tms. vähäisiä muutostöitä, joista tilaus tulee tehdä hyvissä ajoin ennen ko. linjan töiden aloitusta

Vesikalusteiden mallikuvat, laattamallit sekä värit yms. ovat nähtävillä myöhemmin ilmoitettavassa tilassa.

HUOM !
Joitain pieniä muutoksia edellä oleviin työaikatauluihin ja –tapoihin saattaa ilmaantua työn edetessä.

Isännöitsijä Eija Anttila 14.9.2007

perjantai 14. syyskuuta 2007

YLIMÄÄRÄINEN YHTIÖKOKOUS

Ylimääräinen yhtiökokous pidetään keskiviikkona 26. syyskuuta 2007 kello 18 Karjalatalon Juhlasalissa (1. krs, Käpylänkuja 1).

Kokouksessa päätetään linjasaneerauksesta ja sen rahoituksesta.

Tervetuloa!
Taloyhtiön hallitus

tiistai 11. syyskuuta 2007

Minne ne rojut sitten?

Remontti tulee asuntoosi – mutta ensin se tulee kellarikomeroihisi. Ne on pakko tyhjentää joksikin aikaa. Minne viedä kaikki tavarat?

Käpylän lähistöllä pienvarastopalveluita tarjoavat ainakin (hinnat
blogin päivityshetkellä):

Tiedätkö vielä muista vuokravarastoista? Kerro siitä kommentilla tälle sivulle tai lapulla Marjukalle (H 59) niin tietosi tulee muidenkin iloksi.

Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa...

Isännöitsijä Eija Anttila on ottanut talteen vanhoja putkenpaloja Olympiakylästä. Tällaisten läpi juoksee vielä meidänkin juomavetemme.

/MW

perjantai 7. syyskuuta 2007

Asukasilta 19.9.2007

Suunnittelijoiden tiedotustilaisuus vesijohto-, viemäri- ja sähkösaneerauksesta
järjestetään keskiviikkona 19. syyskuuta 2007 kello 18 Karjalatalon Juhlasalissa (1. krs, Käpylänkuja 1).

Tilaisuudessa valvojat kertovat, mitä urakkaan sisältyy. Keskustellaan käytännön kysymyksistä ja urakan kulusta. Tervetuloa kuulemaan ja kyselemään!

t. Hallitus ja isännöitsijä

sunnuntai 19. elokuuta 2007

Pihaideoinnin hedelmät

Kesäkuun pihaideointiin osallistuivat vain itse koollekutsujat. Kukaan ei myöskään lähettänyt ideointikokoukselle viestejä tai toiveita etukäteen.

Mutta toivottavasti sitten talkoissa on osanotto vilkkaampaa… :)

Ideoinnin tulokset viedään talonyhtiön hallituksen käsittelyyn syksyn ensimmäiseen kokoukseen.

Mietittiin että…

  • Selvitetään, missä määrin pihoja tullaan kaivamaan putkiremontin yhteydessä.
  • 1990-luvun alkupuolella talonyhtiö teetti pihasuunnitelman. Koska suunnitelma on vaipunut historian hämärään, se kaivetaan mahdollista päivittämistä ja/tai osittaista toteuttamista varten esille käymällä läpi talonyhtiön hallituksen pöytäkirjat ko. vuosilta.
  • Rikkinäisten korjaukset:
    1. Ruosteet pois & maalaus metallisille pyykinkuivaustelineille, mattotelineille ja rekeille. Myös telineiden vaihtaminen uusiin ja hieman pienempiin mahdollista ainakin GHK-pihassa, jossa teline on selkeästi käyttötarvetta suurempi. Rekkien poistamista yhdestä tai kahdesta pihasta voisi harkita.
    2. Roskiskatokset (huom. kuitenkin otettava suojelukaava huomioon).
  • ABC ja DEF -talojen väliin jäävää pihaa voisi alkaa suunnitella ”leikkipihaksi”, jossa olisi nykyisten hiekkalaatikon ja rekin lisäksi myös jotain muuta hauskaa lapsille. DEF ja GHK -väliseen pihaan voitaisiin puolestaan kehittää liuskekivilaatoilla pohjustettu oleskelutila, jossa pöytä-penkkiyhdistelmä pensaiden siimeksessä, tilaa tuoda oma grilli. Laattoja löytyy pihapiiristä kaivamalla, uusia ei tarvitse hankkia ainakaan kovin paljon.
  • Pihojen viihtyisyyden vuoksi sekä suojaamiseksi Koskelantien pölyiltä jo tänä syksynä voitaisiin istuttaa sireenipensaan taimia pihojen tienpuoleisille sivuille.
  • Selvitetään, olisiko avoimien pihakujien Koskelantien puoleista päätyä mahdollista sulkea autoilta portilla tms. läpiajon vähentämiseksi.
  • Otetaan yhteyttä kaupunkiin, jotta maisema-arkkitehti Maria Kariston mainitsema puitten kuntokatsaus suoritettaisiin. Pihapiirissä on ainakin yksi puolikuollut tuomipihlaja ja mahdollisesti myös muita poiskaadettavia puita.
  • Jos innostusta pihan kohentamiseen talkoilla löytyisi, kohdetta voisi tarjota aiheeksi jopa johonkin puutarhaohjelmaan!

    Laila, Virpi & Marjukka

keskiviikko 15. elokuuta 2007

Uutta remontista: tarjoukset saatu

Untamontie 9 linjasaneerauksen vesi- ja viemäriurakasta lähetettiin kymmenelle urakoitsijalle kesän alkajaisiksi tarjouspyyntö. Sähköurakasta tarjousta pyydettiin seitsemältä eri taholta. Pyynnöt tuottivat kohtalaisesti tulosta, sillä kuusi yritystä jätti tarjouksen vesi- ja viemäriurakasta. Sähköurakasta tarjouksia tuli viisi. Isännöitsijä ja saneerauksen valvoja ovat nyt käyneet tarjoukset läpi, ja toimittaneet niistä yhteenvedot hallituksen jäsenille.

Osa tarjouksen jättäneistä urakoitsijoista on tehnyt linjasaneerauksia muissa talonyhtiöissä Olympiakylässä, ja hallitus kartoittaa remonttikokemuksia puhelimitse näiden talonyhtiöiden hallituksilta. Jotkut urakoitsijat ovat lähettäneet myös luettelon tekemistään töistä, ja tarvittaessa voidaan ottaa yhteyttä myös Käpylän ulkopuolella sijaiseviin kohteisiin.

Edullisimmat tarjoukset tehneet kaksi sähkö- ja neljä vesi- ja viemäriurakoisijaa kutsutaan lähiviikkoina haastatteluun esittelemään itsensä ja yrityksensä. Haastatteluissa keskeistä on tarjouksen sisältö: Miten yritys päätyi juuri tähän hintaan? Milloin urakoitsija pystyisi aloittamaan työn – ja millä aikataululla se olisi valmis? Tärkeää on myös keskustella urakoitsijan kokemuksesta talonyhtiöissä tehtävistä remonteista: miten työssä huomioitaisiin asukkaat? Haastattelua johtavat työn valvojat sekä isännöitsijä, mutta myös hallituksen jäsenet ovat mahdollisuuksiensa mukaan paikalla ja voivat esittää kysymyksiä.

Tarjouksen ja haastattelun perusteella sopivimmiksi arvioidut yksi tai kaksi yrittäjää kumpaankin urakkaan liittyen kutsutaan vielä syyskuun alussa neuvotteluihin, joissa urakka-asiakirjat käydään valvojan johdolla yksityiskohtaisesti läpi. Viimeistään tässä paljastuu, jos urakoitsijalta on jäänyt jokin työselostuksen kohta huomioimatta tarjouksessa. Neuvotteluiden jälkeen hallitus kokoontuu tekemään päätöksen siitä, mitä yhtä vesi- ja viemäriurakkatarjousta ja yhtä sähköurakkatarjousta tullaan ehdottamaan ylimääräisen yhtiökokouksen hyväksyttäväksi.

Blogin seuraavassa jaksossa: Syyskuussa tulossa suunnittelijoiden asukasilta ja ylimääräinen yhtiökokous

/MW

tiistai 5. kesäkuuta 2007

Pihaideointia


Putkiremontti koskettaa myös pihoja. Sen lisäksi pihojen kehittäminen on ajankohtaista nyt myös valmisteilla olevan suojelukaavan vuoksi. Mitä SINÄ toivoisit pihoiltamme? Leikkipihaa lapsille? Oleskelupihaa kahvihetkiä varten?

Tule keskustelemaan epämuodolliseen pihaideointi-iltaan maanantaina 18.6. kello 18 osoitteeseen H 59!

t. Marjukka H 59, Laila E 39 ja Virpi F 40

Tapaaminen Helsingin kaupungin kaupunkisuunnitteluviraston maisema-arkkitehdin Maria Kariston kanssa
5.6.2007


Muistiinpanoja, MW
Läsnä Laila Nuotio, Virpi Koivusalo ja Marjukka Weide


Olympiakylän alueen suojelukaava tulee koskemaan myös piha-alueita. Tämä tarkoittaa, että suosituksia annetaan paitsi rakennustavoista, myös pihaistutusten lajistosta ja sommittelusta. Alueelle tyypillisiä piirteitä ovat esimerkiksi talojen reunustojen pensaat ja perennapenkit. Myös roskakatokset on Elisabeth Kochin alkuperäisessä pihasuunnitelmassa reunustettu pensain. Kaavan tiimoilta järjestetään syksyllä 2007 tai alkuvuodesta 2008 asukastilaisuus, jossa esitellään kaavan suojeluperiaatteet. Kaupunkisuunnitteluvirastossa Paula Kinnunen vastaa asemakaavan suunnittelusta.


Kun pihoja uudistetaan, sen tulee tapahtua 40–50-lukujen ajan henkeä, materiaaleja ja tyylejä kunnioittaen. Näihin kuuluvat esimerkiksi liuskekivipinnat sekä kuivaustelineiden ja voimistelurekkien kohdalla kapeat, sirot metalliputket. Jostain kohdin rekit voi poistaa, kunhan ne jätetään johonkin pihaan – tällaisten yksityiskohtien suhteen voidaan pihoja muokata nykytarpeiden mukaisiksi. Pihoja voinee myös hiukan pengertää, jos tarvetta tasaisempiin kohtiin on.


Koskelantien kasvavaa melua vastaan voidaan taistella tiheämmin pensasistutuksin. Sopivia pensaita ovat esimerkiksi sireeni ja Siperian hernepensas. Pensasrivejä voi olla lähekkäin 2–3. Kaupunkisuunnitteluvirastossa voidaan kuitenkin myös pohtia, olisiko kaikille Olympiakylässä Koskelantiehen rajautuville taloille mahdollista laatia yhtenäistä suunnitelmaa tien viertä varten. Asukkaat voivat myös aktiivisesti vaatia kaupunkia käyttämään Koskelantiellä nk. hiljaista asfalttia, jota tosin käytetään nykyisellään hyvin vähän sen korkean hinnan vuoksi.


Tarpeellista olisi myös, että pihojen puita tarkasteltaisiin erikseen ja laadittaisiin puunhoitosuunnitelma. Joidenkin puiden kaataminen tullee lähitulevaisuudessa ajankohtaiseksi.


Jos pihoja halutaan kehittää vähemmän läpikulkureittien omaiseksi ja enemmän "omiksi pihoiksi", voi pihalle vievien väylien kulmiin istuttaa pensaita. Varsinaiset pensasaidat eivät kuitenkaan kuulu 9-talon tyyliin, vaikka niitä esiintyykin Untamontien alkupään talojen pihoissa. Jonkinlaista porttia tai sulkua pihaväylien Koskelantien päihin on myös mahdollista miettiä läpiajon vähentämiseksi, mutta tässä tulee ottaa huomioon huoltoajon tarve ja esteettömyys esimerkiksi ambulansseille.


ABC- ja DEF-talojen pihat saivat Maria Karistolta kiitosta. Niissä on kauniita, ajanmukaisia istutuksia, ja esimerkiksi alkuperäissuunnitelmaan kuulumattomat polut pihojen halki on tehty taidolla, liuskekiveä käyttäen. Vanhojen lajikkeiden säilymistä voi myös jatkossa varjella esimerkiksi siten, että vahvasti leviävä Jättitatar hävitetään. GHK-talon piha näyttäytyi katselmuksessa ongelmallisempana. Piha on muita meluisampi, eikä keskipihalla tulisi olla asfalttia. Untamontieltä pihalle vievät väylät ovat liian leveitä. Erityisesti tätä pihaa olisi siis tarvetta tehdä viihtyisämmäksi.

tiistai 22. toukokuuta 2007

Väliaikatietoja remonttisuunnittelusta

Putkiremontin asiakirjat ovat lähdössä laskentaan eli kilpailutukseen. Laskenta-aika on noin kaksi kuukautta. Talonyhtiön hallitus kokoontuu seuraavan kerran todennäköisesti elokuun loppupuolella saatujen tarjousten tiimoilta. Sen jälkeen hallituksen kokoustahti tiivistyy, kun vuorossa ovat urakkahaastattelut ja -neuvottelut.
/MW

tiistai 1. toukokuuta 2007

YTV:n keräysauto Käpylässä 10.5.

Viimeistään putkiremontin yhteydessä joutuu jokainen asukas sukeltamaan kellarikomeronsa syvyyksiin ja siirtämään tavarat pois joksikin ajaksi. Vastaan saattaa tavaroita penkoessa tulla jotain poisheitettävääkin. Todella aikaisille remonttiin varautujille tarjoutuu hyvä mahdollisuus päästä eroon isoista rojuista jo ensi viikon torstaina 10.5., kun YTV:n kiertävä keräysauto vastaanottaa tavaraa Käpylässä (klo 17.40–18.20 Sampsantie, Akseli Toivosen kenttä). Lisätietoa siitä, mitä keräysautoon voi tuoda, löytyy YTV:n kotisivulta www.ytv.fi kohdasta Etusivu > Jätehuolto > Vastaanotto > Keräysautot.

/MW

perjantai 13. huhtikuuta 2007

LINJASANEERAUKSEN UKK

eli usein kysytyt kysymykset putkiremontista Untamontie 9:ssä
Isännöitsijä Eija Anttila vastasi, ja Marjukka Weide kirjasi muistiin.

Kauanko remontti kestää?
Remontti kestää yhdessä asunnossa 2–5 kuukautta. Suureen vaihteluväliin on monta syytä. Tärkein niistä on, että osassa asunnoista kulkee kaksi putkilinjaa, osassa vain yksi. Yhden linjan asunnoissa työ on luonnollisesti nopeammin ohi kuin kahden linjan asunnoissa. Työ voi viivästyä, jos havaitaan, että vanha putki tai liitos on päässyt vuotamaan, ja huoneistoa joudutaan kuivattamaan. Isot remonttityöt sisältävät aina omat yllätyksensä. Koko talonyhtiössä remontti viipyy puolisentoista vuotta.

Voiko asunnossa asua remontin aikana?
Yksiöissä asuminen on lähes mahdotonta. Työ on erittäin pölyistä, ja tarvittavat laitteet vievät oman tilansa huoneessa. Osa asukkaista jää tavallisesti asumaan kaksioihinsa ja kolmioihinsa, mutta erityisesti purkuvaiheessa olo voi olla pölyn ja melun takia hyvinkin tukala. Urakoitsija suojaa oviaukot niin, että enin pöly jää työhön kuulumattomien huoneiden ulkopuolelle.

Urakoitsija järjestää asumaan jääviä asukkaita varten väliaikaiset saniteettitilat, miehille ja naisille erikseen. Pyykkikoneenkäyttömahdollisuutta talonyhtiön pesutuvassa ei remontin aikana ole, sillä pyykkitupa tarvitaan remontin ajaksi muuhun käyttöön.

Mitkä ovat asukkaan vapaudet putkiremonttiruljanssissa?
Sopimus linjasaneerausurakasta tehdään talonyhtiön ja urakoitsijan välillä. Urakoitsija sitoutuu hoitamaan urakkasopimuksessa sovitut työt, joihin kuuluvat esimerkiksi kaikkien asuntojen kylpyhuoneiden laatoitustyöt. Yksittäinen osakkeenomistaja tai asukas ei voi ottaa urakasta osia ”pois” itse suoritettavakseen tai teettääkseen ne jollakin toisella yrityksellä.

Asukas voi vaikuttaa oman asuntonsa kohdalla ennalta sovittuihin seikkoihin, esimerkiksi valita annettujen kaakelivaihtoehtojen välillä tai vaihtaa uusittavan antennirasian paikkaa. Asukas voi omaan laskuunsa hankkia muunlaiset kaakelit ja kalusteet, jolloin asukkaalle korvataan koko urakan päätyttyä tietty summa. Nämä korvaussummat määräytyvät urakkasopimuksessa.

Omien hankintojen kohdalla valinnat on kuitenkin aina etukäteen hyväksytettävä työn valvojalla, jotta turvataan toimivat ratkaisut. Jos esimerkiksi asukas valitsee hanan, jonka varaosien saanti on hankalaa tai kallista, saattaa valvoja hyväksyä valinnan sillä ehdolla, ettei huoltoyhtiön huoltovastuu koske kyseistä hanaa.

Korvaako kotivakuutus, jos remontin aikana kotona sattuu jotain?
Vakuutuksia koskevat kysymykset on syytä esittää omalle vakuutusyhtiölle, sillä vakuutuksissa ja käytännöissä on eroja.

Voinko tehdä keittiöremontin linjasaneerauksen yhteydessä?
Kyllä, mutta omaan laskuun. Linjasaneerauksessa keittiöitä ei rikota, vaan irrotetut osat saadaan yleensä siististi takaisin paikalleen. Jos ala- ja yläkaappien välistä laatoitusta joudutaan rikkomaan, se uusitaan tietyltä matkalta. Myös hanan vaihto uuteen kuuluu urakkaan.

Jos aiot uudistaa keittiösi, kannattaa muutostöitä alkaa miettiä jo ajoissa. Linjasaneerauksen yhteydessä on nimittäin usein mahdollista kysäistä urakan valvojan kommenttia omien suunnitelmien toimivuudesta. Yksi yleinen muutostyö on lämpöpatterin siirto sivuseinältä ikkunan alle. Kannattaa muistaa, että keittiöihin ei koneettoman ilmanvaihtojärjestelmän vuoksi saa asentaa hormiin johdettavia liesituulettimia, ainoastaan liesikupuja, jotka puhaltavat puhdistetun ilman takaisin huoneistoon.

Voit pyytää tarjouksen tarvitsemistasi töistä työmaalla urakan puitteissa työskenteleviltä yrityksiltä, tai muilta. Jos käytät muita yrityksiä, ota urakoitsijalta selvää, milloin urakka on siinä vaiheessa, että oma hankkeesi voidaan toteuttaa keittiössä.

Pitääkö kellarikomerot ja pyörävarastot tyhjentää?
Kyllä. Kellarien säilytystilat ovat kuitenkin poissa käytöstä vain osan remontin kokonaisajasta, toisin kuin pyykkitupa. Urakoitsija tiedottaa asukkaita siitä, milloin tavarat on viimeistään siirrettävä. Noudattamalla annettuja ohjeita teet työn sujuvammaksi ja autat sen etenemistä.

Keneen olla yhteydessä remontin kulusta sen aikana?
Urakalla on yksi pääurakoitsija, jonka työnjohtajan kanssa asukas sopii sovittavat asiat, esimerkiksi kaakelien värit. Asunnossa työtä suorittavan työntekijän kanssa ei neuvotella muutoksista.Työnjohtaja on myös se taho, jolle soitetaan, jos jokin näyttää olevan menossa asunnossa pieleen. Ongelmakohdissa tulee olla yhteydessä myös isännöitsijään.

Työskenteleekö työmaalla ulkomaalaisia?
Työmaalla toimivat yritykset vastaavat työntekijöistään, edustivatpa nämä mitä kansallisuutta tahansa. Lienee aika tunnustaa, ettei ”nimi miestä pahenna…”. On tapahtunut sellaistakin, että ulkomaalainen työntekijä on ollut suomalaista taitavampi, ahkerampi ja rehellisempi.

Pesutupakyselyn tulokset

Kyselyn toteutus
Kyselykaavakkeet jaettiin kaikkiin talouksiin (72 kpl) viikolla 10. Vastausaikaa annettiin n. 2 viikkoa. Vastauksia jätettiin 23, joista 2 poistettiin tarkastelusta (vastaaja ei ollut koskaan käyttänyt tupaa). Osallistumisaktiivisuudeksi saatiin näin 32 %, mikä kuitenkin on kohtuullinen, kun otetaan huomioon vuosimaksullisten pesutuvan käyttäjien määrä (27). Tästä syystä kyselyä voidaan pitää neuvoa-antavana, kun talonyhtiön hallitus pohtii pesutuvan kehittämistä.

Suuri kiitos kaikille vastanneille!

Lisätiedustelut: Isännöitsijä Eija Anttila, eija.anttila@olympiakyla.fi.

Vastaajien taustatiedot
Vastaajista 11:sta ei ole kotonaan pesukonetta. Heistä vain 4 harkitsee oman koneen hankintaa. Pesutuvalla on siis joukko ”täyskäyttäjiä”.

Pesukoneen käyttömäärä vaihteli alle kerran kuussa käytöstä 40 tuntiin kuussa (keskiarvo [k:a] n. 10 tuntia/kk). Kuivaustuntien suurin ilmoitettu luku oli 35 (k:a n. 13 tuntia/kk). Vastausten ja varauskirjan tarkastelun perusteella voidaan todeta, että pyykkitupaa käytetään ahkerasti.

Vastaajat melko tyytyväisiä
Vastauksista käy ilmi, että pesutupaan ollaan tyytyväisiä. Tyytyväisiä (k:a ≥ 4,0, kun paras arvosana oli 5 ja huonoin 1) ollaan erityisesti pesukoneeseen, käyttöaikoihin ja varauskirjajärjestelmään. Yleisarvion, koneen ja varauskirjan kohdalla arviot vaihtelivat kolmen ja viiden välillä, eli vastaajat olivat melko yksimielisiä. Muissa tyytyväisyyskysymyksissä vastaajat olivat erimielisempiä. Kaikkein tyytymättömimpiä oltiin tuvan siisteyteen, mutta sekin sai kohtalaisen keskiarvon 3,1. Kaiken kaikkiaan tulos kertoo, että pesutupa koetaan toimivaksi. Myös sanallisissa kommenteissa kiitettiin pyykkituvan olemassaolosta.


Vastaajia pyydettiin myös arvioiman, kuinka samaa tai eri mieltä he olivat seuraavien väittämien kanssa.

  • Käytän pesutupaa, koska kylpy huoneeni on liian pieni pyykkikoneelle.
  • Käytän pesutupaa, koska pystyn siten pesemään paljon kerralla.
  • Käytän pesutupaa, koska se on energiatehokasta ja säästää luontoa.
  • Pyykkituvan vuosimaksu 35 € on edullinen.
  • Tuvassa pitäisi olla kaksi pesukonetta.
  • Tuvassa pitäisi olla kuivausrumpu.
  • Kuivaushuoneen varauksessa pitäisi aina ilmoittaa, käyttääkö koko tilan, vai ainoastaan puoli huoneellista.
  • Minun on aina helppoa saada itselleni sopiva pyykkiaika.
  • Pyykkituvan käyttäjät noudattavat hyvin yhteisiä pelisääntöjä.
Vahvimmin yhtä mieltä vastaajat olivat edullisuutta sekä pyykkimäärää koskevien väittämien kanssa. Pesutuvan käytön energiatehokkuus ja luontoystävällisyys tai kylpyhuoneen koko eivät nousseet yhtä korkeisiin pisteisiin pesutuvan käytön selittäjinä.


Väittämät kuivausrummusta ja toisesta pesukoneesta saivat keskiarvot 3,5 ja 3,3, eli vastausten keskimääräistä kantaa voi pitää heikon myönteisenä. Myöhemmässä kohtaa esitettyyn ”Kyllä/ei” -kysymyksessä toisesta pesukoneesta saatiin 9 ”kyllä” ja 8 ”ei” -vastausta.

Käyttäjäryhmien välillä eroja
Vastauksia tarkasteltiin myös suhteessa vastaajan pesukoneen käyttöön. Aktiivikäyttäjiksi määriteltiin ne, joilla pesutunteja kuukaudessa oli enemmän kuin 9 (8 vastaajaa) ja pienkäyttäjiksi ne, joilla pesutunteja kuukaudessa oli 1–9 (10 vastaajaa). Kävi esimerkiksi ilmi, että aktiivikäyttäjät olivat pienkäyttäjiä hieman tyytymättömämpiä tupaan ylipäänsä sekä käyttöaikoihin. Aktiivikäyttäjät olivat kuitenkin pienkäyttäjiä tyytyväisempiä tuvan siisteyteen ja sääntöjen noudattamiseen. Suurkäyttäjät kannattivat pienkäyttäjiä useammin toista pesukonetta ja puolen kuivaushuoneen merkitsemistä varatessa.

Käyttöaikojen lisääminen illasta sai eniten kannatusta
12 vastaajaa kannatti pesutuvan käyttöaikojen lisäämisen periaatteeksi ilta-ajan lisäystä siten, että viimeinen pesuvuoro olisi klo 20–21 ja kuivuri saisi olla päällä klo 22 saakka. Toisiksi eniten kannatettiin sunnuntaikäytön alkuajan aikaistamista, mikä sai kannatusta 10 vastaajalta. Sopivaksi aloitusajaksi eniten kannatusta sai klo 10. Viisi vastaajaa ei halunnut käyttöaikoja lisättävän.

Vastaajat valmiita vain pieneen korotukseen
Noin puolet vastaajista olisi valmis korottamaan vuosimaksu 40 euroon, jos pyykkitupa olisi paremmin varusteltu.

Sanalliset kommentit
Eniten sanallisia kommentteja annettiin pesutuvan huonoon siivoon ja viikonloppujen käyttöpaineeseen liittyen. Kommentteja annettiin mm. myös toisen koneen tarpeellisuuden puolesta, kiitokseksi pyykkituvan olemassaolosta, kuivaushuoneen huonosta tehosta sekä liian pitkiksi koetuista kertavarauksista.




MW 13.4.2007

torstai 12. huhtikuuta 2007

Hallituksen kokous 4.4.2007

MUISTIINPANOJA, MW

Paikalla: puheenjohtaja Tapani Salomaa,hallituksen jäsenet Juho Luodeslampi, Jyrki Pitkäjärvi; varajäsenet Laila Nuotio, Marjukka Weide; isännöitsijä Eija Anttila,LVI-insinööri Jan Räsänen ja sähköteknikko Tauno Savolainen, Suomen Talokeskus.

Keskusteltiin mm.

  • Kylpyhuoneiden sisustuksesta linjasaneerauksen yhteydessä. Laattojen värivaihtoehtoja sekä seinään että lattiaan tulee standardiratkaisuun noin viisi eri väriä asukkaiden valittavaksi. Hallitus tekee esivalinnan laajemmasta värikartasta.
  • Keittiössä saadaan tavallisesti vanha tiskipöytä ja kaappi siististi takaisin, jos kaapia edes joudutaan irrottamaan.
  • Kellareihin tulee tehokkaammat valaisimet, myös pihojen valaisu paranee remontin yhteydessä.
  • Hormien nuohoaminen parantaa ilmanvaihtoa.
  • Pesutuvan ja kuivaushuoneen lattiat laatoitetaan, lattiasta tulee siistimpi ja helppo siivota.
  • Saunatilojen ”kasvonkohotus”, esim. uusi kiuas.


Linjasaneeraushanke etenee seuraavissa vaiheissa:
  • Suunitelmat – valmistumassa pikapuoliin
  • Laskenta
  • Urakan ja rahoituksen kilpailutus
  • Urakkahaastattelut ja -neuvottelut
  • Suunnittelijoiden tiedotustilaisuus asukkaille (syksyllä 2007)
  • Ylimääräinen yhtiökokous – urakasta päätetään
  • Urakoitsijan info- ja kyselytilaisuus asukkaille
  • Työ alkaa kellareissa
  • Ennakkokierrot asunnoissa
  • Työ alkaa asuntokerroksissa.


Tämänhetkisen suunnitelman mukaan urakka alkaa loppuvuodesta 2007 kellaritöillä, asuntoihin edetään 2008 puolella.

Todettiin pihakalusteiden (rekit ym.) ja roskisvajojen huono kunto ja epäsiisti ulkonäkö – parannusmahdollisuuksia selvitellään tulevaisuudessa.

Lopuksi käytiin läpi pyykkitupakyselyn tulokset ja pohdittiin toimenpiteitä.

Seuraavan kokouksen ajankohta sovitaan tuonnempana.